28.02.2024 Vývoj na trhu

Nehnuteľnosti na Slovensku medziročne zlacneli

Nehnuteľnosti určené na bývanie na sklonku roka 2023 v porovnaní s letom zdraželi, medziročne však boli stále lacnejšie najmä vplyvom znižovania cien nových bytov a domov.

Rozkolísaný vývoj cien zaznamenali regióny SR, najmä pri starších nehnuteľnostiach. Aktuálnu štatistiku ceny bytov na Slovensku priniesol Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 4. štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 2,1 percenta. Toto tempo rastu platilo pre nové aj existujúce nehnuteľnosti.

Ceny existujúcich nehnuteľností zdynamizovali rast z predošlého štvrťroku, ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022. V referenčnom medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty stále o 1,1 percenta nižšie sumy ako v rovnakom období roka 2022. Zlacňovanie však v porovnaní s letom výrazne pribrzdilo.

Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, nové nehnuteľnosti už tretí štvrťrok v rade za ceny približne o 4 percentá nižšie ako pred rokom. V porovnaní s priemerom roka 2010 boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 83,2 %.

Z regionálneho hľadiska ceny nehnuteľností medzikvartálne vzrástli v 7 spomedzi 8 krajov SR, najvýraznejšie o 3,9 percenta v Bratislavskom kraji. Lacnejšie sa predávali len v Nitrianskom kraji.

Pri existujúcich  nehnuteľnostiach ceny medzikvartálne stúpli v 6 z 8 regiónov Slovenska, najdynamickejšie v Banskobystrickom kraji takmer o 7 %. Mierne zlacňovanie z predošlého obdobia pretrvalo v Prešovskom a Trenčianskom kraji. 

Nové nehnuteľnosti v porovnaní s letom v 5 krajoch zdraželi, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji o 6 %. Pokles cien nových domov a bytov sa prejavil v Banskobystrickom, Trnavskom a najviac o 7,5 % percent v Nitrianskom kraji.

Viac informácií a podrobné grafy si môžete pozrieť aj na stránke Štatistického úradu.

Podobné články

31.05.2024 Vývoj na trhu
Zlacňovanie cien nehnuteľností pokračuje
Ceny nehnuteľností na Slovensku odštartovali rok 2024 medzikvartálnym, ale aj medziročným poklesom. Na celorepublikovej úrovni výraznejší medziročný pokles cien zaznamenali nové domy a byty.
Čítať viac