31.05.2024 Vývoj na trhu

Zlacňovanie cien nehnuteľností pokračuje

Ceny nehnuteľností na Slovensku odštartovali rok 2024 medzikvartálnym, ale aj medziročným poklesom. Na celorepublikovej úrovni výraznejší medziročný pokles cien zaznamenali nové domy a byty.

Realizačné ceny nehnuteľností na Slovensku sa v 1. štvrťroku 2024 medzikvartálne znížili v priemere o 1,7 %, pokles prišiel po dvoch štvrťrokoch. V porovnaní so 4. štvrťrokom 2023 sa zníženie cien prejavilo pri oboch typoch nehnuteľností, pričom dynamickejší pokles na úrovni 2,1 % bol pri nových nehnuteľnostiach. Existujúce nehnuteľnosti zlacneli miernejšie o 1,7 %.

Trend medzikvartálneho zlacňovania sa prejavil vo väčšine z 8 slovenských krajov, vývoj v regiónoch sa však značne líšil. Celkovo v 3 krajov Slovenska zlacneli obe kategórie nehnuteľností určených na bývanie – ako existujúce, tak aj nové byty. V ďalších 3 regiónoch zlacňovali len staršie byty a vo 2 krajoch ceny naopak v oboch segmentoch stúpli.

Najdynamickejšie zlacňovanie sa prejavilo v Bratislavskom kraji, kde sa ceny starších nehnuteľností znížili o 6,7 % a pri nových bytoch a domoch dokonca o 8,7 % v porovnaní s cenami na konci roka 2023. Pokles cien v oboch kategóriách zaznamenali tiež Trenčiansky a Prešovský kraj, dynamickejšie zlacňovali nové byty. 

Súčasne v Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom ceny starších domov a bytov síce klesli, ale ceny nových rástli. Zaujímavý vývoj sa prejavil v Nitrianskom kraji, kde staršie nehnuteľnosti o takmer 11 % medzikvartálne zlacneli, ale nové o viac ako 5 % zdraželi.

Opačný trend pretrval v Žilinskom a Košickom kraji, kde ako staršie, tak nové byty zvýšili predajné realizačné ceny.

Viac informácií a podrobné grafy si môžete pozrieť aj na stránke Štatistického úradu SR.

Podobné články

28.02.2024 Vývoj na trhu
Nehnuteľnosti na Slovensku medziročne zlacneli
Nehnuteľnosti určené na bývanie na sklonku roka 2023 v porovnaní s letom zdraželi, medziročne však boli stále lacnejšie najmä vplyvom znižovania cien nových bytov a domov.
Čítať viac