Rozhovor: Stavebné sporenie ako kotva v neistých časoch

Systém stavebného sporenia je konzervatívny, ale dostatočne pružný, vie sa prispôsobiť meniacim sa plánom sporiteľa

Zdieľať

Stavebné sporenie poskytuje možnosť postupného sporenia, pričom po určitom čase sporiteľ získa nárok na výhodný úver s fixnou úrokovou sadzbou

Riaditeľ úseku marketingu PSS, Prvej stavebnej sporiteľne Radoslav Mahút radí sporiť pravidelne aj malé sumy, ktoré pomôžu k vlastnému bývaniu. „Každý by mal nájsť balans medzi tým, čo si dopraje a čo si odloží na bývanie. Nastaviť dobrý finančný plán je alchýmia a sporenie môže pri tomto zabezpečení si budúcnosti výrazne pomôcť,“ hovorí.

V roku 2023 zaznamenala PSS výraznejší záujem o stavebné sporenie. Pokračuje tento rast aj naďalej? 

Za posledné roky nastalo v tomto segmente oživenie, ktoré pokračuje aj v tomto roku. Ľudia na Slovensku si začali oveľa viac uvedomovať, že mať finančnú rezervu je veľmi dôležité. Ak hovoríme o bývaní, finančná rezerva je priam nevyhnutná. Pretože dostať sa k vlastnému bývaniu je finančne náročné a pre mnohých ľudí je to najväčší výdavok v ich živote. Preto sa na tento krok treba začať dopredu pripravovať. Ideálne je viesť k tomuto už naše deti a založiť im detské stavebné sporenie. Tieto financie neskôr môžu využiť ako štartovací balík a skombinovať ich s úverom na bývanie alebo hypotékou. Presne na tieto účely stavebné sporenie vzniklo a toto je aj jeho hlavná výhoda.

Vplýva na zvýšený záujem o stavebné sporenie obdobie prísnejších podmienok pre hypotéky a úvery?

V určitej miere áno, nie je to však jediný faktor. Mnohí ľudia si uvedomili, že spoliehať sa iba na úverové financovanie pri vyšších sadzbách hypoték a prísnejších podmienkach nemusí byť najrozumnejšie riešenie. V takýchto prípadoch stavebné sporenie predstavuje atraktívnu alternatívu. Poskytuje možnosť postupného sporenia, pričom po určitom čase sporiteľ získa nárok na výhodný úver s fixnou úrokovou sadzbou. Táto stabilita a predvídateľnosť robí stavebné sporenie populárnym riešením v neistých ekonomických obdobiach, keď sú tradičné hypotéky menej dostupné alebo menej výhodné. Preto je logické, že prísnejšie podmienky pre hypotéky a úvery na bývanie vedú k zvýšenému záujmu o stavebné sporenie, ktoré ponúka bezpečný a spoľahlivý spôsob ako financovať bývanie.

Ako pristupujú Slováci k sporeniu všeobecne?

Nerád zovšeobecňujem, ale mám pocit, že v prístupe k sporeniu existuje na Slovensku veľký priestor na zlepšenie. Vytvárať si krátkodobé a dlhodobé úspory by malo byť základným pravidlom rodinného rozpočtovania. Nie vždy to tak skutočne je. Aj pri sporení malých súm, ktoré však odkladáte pravidelne, dokážete časom vytvoriť objem peňazí, ktorý môže v budúcnosti pomôcť. Posledné obdobie naznačuje, že si to uvedomuje čoraz viac ľudí.

Mladé rodiny často nevedia, ako financovať bývanie. Aký je zásadný rozdiel medzi hypotékou a stavebným sporením?

Ľudia boli roky zvyknutí na hypotekárne úvery a nízke úroky, ktorými si plnili sny o bývaní. V súčasnosti je situácia o to náročnejšia, že napriek vysokým úrokovým sadzbám hypoték ceny bytov a domov takmer neklesli. Stávajú sa preto nedosiahnuteľnými. Úverové financovanie však nie je jediné riešenie. Ak niekto plánuje kúpu vlastného bývania, rozumné je dopredu sa na tento krok pripravovať. Stavebné sporenie je určitou prípravou na situáciu, keď bude klient chcieť riešiť čokoľvek okolo bývania, či už pôjde o kúpu nového, alebo rekonštrukciu staršieho bývania. Stavebné sporenie je finančný produkt, ktorý klientovi pomôže vytvoriť si finančnú rezervu, a keď začne nové bývanie riešiť, bude mať istý základ, vďaka ktorému môže získať stavebný úver za oveľa výhodnejších podmienok.

Aké ďalšie možnosti má sporiteľ po pár rokoch sporenia? 

Doba praje sporiteľom, preto ak už má niečo nasporené a potrebuje riešiť financovanie bývania, určite preňho bude výhodné využiť možnosti, ktoré mu systém stavebného sporenia ponúka. Ak má klient už niečo nasporené a potrebuje ďalšie financie, môže využiť stavebný úver, ktorý má spravidla výhodnejšie podmienky. Úroková sadzba sa pri stavebnom úveru po splnení všetkých stanovených podmienok začína od 1,8 percenta ročne. Ďalšou výhodou stavebného úveru je to, že výška úrokovej sadzby sa nemení počas celého času splácania. To znamená, že klient dopredu pozná výšku úrokovej sadzby, ktorú dostane, a teda aj výšku svojej splátky. Preto si môže oveľa jednoduchšie plánovať svoje financie na niekoľko rokov dopredu a nečaká ho ani prekvapenie v podobe zvýšených úrokov po uplynutí času fixácie jeho úveru.

Stavebné sporenie sa spája so štátnou prémiou. Aké sú aktuálne podmienky na jej získanie?

Nový rok sa začal pre stavebných sporiteľov pozitívne, zmenili sa totiž podmienky na získanie štátnej prémie a splniť ich je o niečo jednoduchšie. Štátna prémia je suma, ktorou štát prispieva stavebnému sporiteľovi a tak podporuje bývanie a výstavbu. Klientom sa pripisuje raz ročne. Nárok na štátnu prémiu má dospelý klient, ktorého priemerný mesačný hrubý príjem za rok 2023 neprekročil 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za rok 2022. Detský klient do 18 rokov má nárok na štátnu prémiu bez skúmania príjmu rodiča, respektíve zákonného zástupca.  

S novým rokom teda prišla zmena. Maximálna výška štátnej prémie je už niekoľko rokov rovnaká, a to 70 eur, tá sa nezmenila. Zmenila sa však výška vkladu, ktorý musí klient vložiť na účet stavebného sporenia, aby mu vznikol nárok na štátnu prémiu. V minulom roku bolo potrebné vložiť 2 800 eur, v tomto roku stačí vložiť už len 1 000 eur. Výška štátnej prémie tak môže dosiahnuť až 7 percent z ročného vkladu.

Viac o produkte mojeSPORENIE

Čo ak sa plány sporiteľa počas tohto obdobia zmenia?

Systém stavebného sporenia má veľkú výhodu v tom, že sa vie prispôsobiť meniacim sa potrebám klienta a ten si môže sporiť toľko, koľko mu jeho aktuálna finančná situáciu dovoľuje. Rovnako si môže v priebehu sporenia zmeniť cieľovú sumu, čiže sumu, ktorú si chce na plány spojené s bývaním nasporiť. Systém stavebného sporenia je tak na jednej strane konzervatívny, ale zároveň tiež dostatočne pružný. To je jeho veľká výhoda.

Čo poradíte tým, ktorí zvažujú, či sporiť na bývanie alebo ísť na dovolenku?

Každý človek potrebuje zregenerovať, aby si zachoval v živote tú správnu rovnováhu. Na druhej  strane je potrebné mať prehľad o svojich príjmoch i výdavkoch, aby sme presne vedeli, čo si môžeme skutočne dovoliť. Preto je dobré nastaviť si optimálnu výšku sporenia tak, aby nás to finančne nebolelo a aby nám zostalo aj na všetky ostatné potrebné výdavky. Ale je veľmi dôležité byť zodpovedný a finančnú rezervu si budovať.

Darí sa vám šíriť osvetu vo finančnej gramotnosti?

PSS, Prvá stavebná sporiteľňa je spoločensky zodpovedná banka a edukácia v oblasti finančnej gramotnosti je pre nás veľmi dôležitá. Preto sme sa tento rok rozhodli stať sa generálnym partnerom projektu Mapa školského know-how, v rámci ktorého sme ambasádorom finančného vzdelávania. Nezisková organizácia EDULAB a Združenie základných škôl Slovenska sú realizátori tohto projektu, s ktorými spoločne pripravujeme online vzdelávací kurz pre všetkých učiteľov bezplatne a takisto fyzické materiály pre základné školy. Viac informácií nájdete na www.mapa.edulab.sk

Aké zmeny pripravujete v oblasti digitalizácie?

Neustále sa snažíme držať trend doby a postupne digitalizujeme interné procesy tak, aby sme ich zjednodušovali a dosahovali lepšie výsledky. Vo vzťahu ku klientovi plánujeme už toto leto spustiť atraktívnu a modernú formu digitálneho stavebného sporenia. Ide o produkt, ktorý si klient bude môcť plnohodnotne zriadiť aj samoobslužne, teda bez potrebnej asistencie obchodného zástupcu, pohodlne prostredníctvom online procesu na našom webe pss.sk. Sledujte náš web a sociálne siete, kde sa dozviete o všetkých aktuálnych ponukách. 

Ekonomicky nežijeme práve v jednoduchých časoch. V čom má stavebné sporenie naďalej miesto na finančnom trhu?

Keď vstupujete do finančného sveta a chcete si zabezpečiť vlastné bývanie, je ideálne mať na začiatok určitý vlastný kapitál. A práve preto, že nežijeme práve v jednoduchých časoch, treba sa na tento „štart“ zodpovedne pripraviť a začať so sporením čo najskôr. Ako som už spomínal, ideálna situácia je, ak už rodičia začnú so sporením pre svoje deti. Takto ich už odmalička môžu viesť k tomu, že sporiť si na budúcnosť je výhodné a finančné plánovanie je určite dobrý zvyk. A stavebné sporenie je jednou z vhodných foriem, pretože ide o konzervatívny produkt, ktorý má aj svoj garantovaný výnos.

Radoslav Mahút

riaditeľ úseku marketingu PSS
Zdieľať

Podobné články

Článok
Rozhovor: Sporenie môže postaviť mladých na nohy
Expert na financovanie bývania Štefan Gubán prezradil, čo by mali mladí ľudia na ceste k vlastnému bývaniu urobiť najskôr.
Čítať viac