Rozhovor: Sporenie môže postaviť mladých na nohy

Expert na financovanie bývania Štefan Gubán prezradil, čo by mali mladí ľudia na ceste k vlastnému bývaniu urobiť najskôr.

Zdieľať

Vyštudovať, nájsť si prácu, ktorá nás baví, založiť si rodinu. To je cieľom mnohých ľudí, ktorí chcú svoj sen o spokojnom živote zavŕšiť aj vlastným bytom či domom.

Mať svoj vlastný byt či dom je snom množstva mladých ľudí, no splniť si ho nedokáže každý, vraví obchodný zástupca Prvej stavebnej sporiteľne Štefan Gubán. „Prvým problémom sú ceny realít, ktoré siahajú na historické maximá. Pri kúpe bytu alebo domu je nutné, aby mal človek našetrenú istú čiastku, ktorú zaplatí z vlastných prostriedkov.“

Pomoc pri plnení sna o vlastnom bývaní

Riešením môže byť sporenie – a čím skôr s tým začneme, tým viac času budeme mať na to, aby sme si nasporili dostatočné množstvo peňazí, hovorí Štefan Gubán. „Potom aj pri nižšom objeme odkladaných peňazí na sporenie dokážem v čase nazbierať a zhodnotiť celkom zaujímavú čiastku finančných prostriedkov, ktoré mi v konečnom dôsledku pomôžu splniť si svoj sen, ktorým je tá kúpa nehnuteľnosti“ a dodáva, že už dnes sa oplatí myslieť na to, čo budeme potrebovať o niekoľko rokov, aby sme to zvládli bez stresu.

Financovanie vlastného bývania

Človek by si mal pri kupovaní nehnuteľnosti poriadne premyslieť, či na to reálne má, koľko si môže požičať a čo už je nad jeho sily. „Je rozdiel, či nehnuteľnosť kupujete sami alebo spolu s partnerom, čím sa váš disponibilný príjem znásobí. Takýto dlhodobý úver by vás nemal zaťažiť tak, že radikálne okrešete svoje záľuby alebo budete pod extrémnym stresom,“ varuje obchodný zástupca. Mimoriadne dôležité podľa neho je, aby ste si urobili prieskum trhu a porovnali ponuky. „Na začiatku si stanovte základné parametre, ktoré musia byť vo všetkých ponukách nemenné. Dĺžku splácania, obdobie fixácie a tiež maximálnu výšku splátky, ktorú ste schopní mesačne uhradiť – a môžete začať porovnávať,“ radí, ako čo najviac ušetriť pri financovaní vlastného bývania.

Stavebné sporenie ako zodpovedná príprava

Hoci už nie je také populárne ako kedysi, vyzerá to tak, že stavebné sporenie znovu upútalo pozornosť Slovákov.  „V jednoduchosti sa dá povedať, že je to zhodnotenie úspor a výhodný úver v jednom. Kombináciou sporenia s poskytnutím zvýhodneného úveru vzniká príťažlivý finančný produkt,“ vysvetľuje Štefan Gubán princípy stavebného sporenia. Výhodou stavebného sporenia je nadštandardné zhodnotenie vkladov, čo je možné vďaka vysokým základným úrokovým sadzbám sporenia, a tiež podpore zo strany štátu vo forme štátnej prémie.
Viac o produkte mojeSPORENIE.

Kedy začať sporiť

„Začať sporiť môžeme kedykoľvek, bez ohľadu na vek,” vraví odborník a dodáva, že každá veková skupina si u nás v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni dokáže nájsť ten správny produkt. Týka sa to aj detí – tam je najlepšie, keď rodičia začnú sporiť už pri narodení. „Našťastie, stále je tu časť ľudí, ktorá sa drží zvyku starších generácií, keď s narodením dieťaťa zakladajú sporenie a odmalička mu sporia,” pokračuje. Aj pri relatívne malej čiastke sa tak pri pravidelnom sporení cez mojeSPORENIE dokáže nazbierať zaujímavá čiastka, ktorá pomôže mladému človeku postaviť sa na vlastné nohy. „Často si hovoríme‚ začnem sporiť zajtra, budúci týždeň, o mesiac… Treba konečne urobiť to, čo podvedome chceme a plánujeme, len to stále odkladáme na potom,“ vysvetľuje skúsený obchodný zástupca. Aj malé sumy, ktoré budeme každý mesiac vkladať na sporenie, sa totiž v dlhodobom horizonte dokážu výrazne zhodnotiť. Významnú úlohu v tom zohráva návyk, ktorý si vytvárame pravidelným sporením.

Štefan Gubán

obchodný zástupca
Zdieľať

Podobné články

Článok
Rozhovor: Stavebné sporenie ako kotva v neistých časoch
Systém stavebného sporenia je konzervatívny, ale dostatočne pružný, vie sa prispôsobiť meniacim sa plánom sporiteľa
Čítať viac