Katarína Brychtová: Sporenie je dôležité

Hlas Rachel zo seriálu Priatelia či moderátorka Pošty pre Teba. Nemusíme ani napísať jej meno a vieme, kto je to. Katka Brychtová nám prezradila, kde je doma.

Ako zvládaš korona obdobie? Máš pre nás nejaké tipy? 

- Momentálne obdobie je naozaj pre všetkých veľmi ťažké. Mnohí prichádzajú o prácu, ľudia žijú v neistote, každý z nás môže ochorieť... Našťastie, my zatiaľ žijeme relatívne dobre. Manžel pracuje v nemocnici, ja pokračujem v nakrúcaní Klubu na Trojke, pravidelne nahrávam. Takže sa nemôžem sťažovať. Veľa času trávim s vnúčatami, pečiem, varím. Psychológovia hovoria, že je dobré aj v tomto období mať plány, tešiť sa z maličkostí. Tak si píšem zoznam miest, ktoré by som chcela navštíviť, zbieram recepty, ktoré chcem vyskúšať, mám zoznam filmov a seriálov, ktoré by som si chcela pozrieť. Je toho veľa, čo sa dá robiť. A netreba zabúdať na pohyb, ak sa človek cíti zle alebo idú naňho pochmúrne myšlienky, akákoľvek fyzická aktivita pomôže. Hlavne nech sme zdraví.

V tomto roku sme boli nútení tráviť čo najviac času doma. Prezraď nám, kde a v akom štýle bývaš Ty?

- Od mojich dvanástich rokov bývam v centre Bratislavy. Je tu úžasne. Všetko je blízko. Divadlá, kiná, galérie, obchody, aj parky. Často chodím pešo, nemusím čakať v zápchach, jediný problém je parkovanie. Ale aj to sa už zlepšuje. Mám tu moje obľúbené kaviarne a na skok odo mňa bývajú aj moje kamarátky. Náš byt je relatívne veľký a priestranný, ale hlavne má vysoké stropy, takže pôsobí veľmi vzdušne. Neviem, ako by som charakterizovala štýl, v akom ho máme zariadený. Nie sme milovníkmi starožitností, ani ultramoderného nábytku, takže niečo medzi tým. Vždy sme sa snažili, aby nám doma bolo príjemne a pohodlne. A, samozrejme, aby sme do toho zapojili aj praktickú stránku.

Ktoré miesto vo svojom byte máš najradšej?

- Asi najobľúbenejším miestom nielen pre mňa, ale aj pre ostatných členov našej rodiny vždy bola - a stále je - naša obrovská sedačka. Tu oddychujem, čítam, pozerám televíziu, ale často aj pracujem, telefonujem, rozprávam sa tu s mojimi blízkymi. Keď som nedávno nadhodila, že už by sme potrebovali novú, všetci sa ohradili, že táto je najlepšia...

Ktoré súčasti Tvojho bývania sú pre Teba srdcovou záležitosťou?

- Mám veľmi rada našu kuchyňu, často práve tam sedávajú návštevy. Ale mojou srdcovkou je naša knižnica. Som veľký fanúšik knižiek, veľmi rada čítam a za tie roky sa mi podarilo nazhromaždiť parádnu zbierku. Doteraz je pre mňa najkrajším darčekom práve knižka. Ale keď tak nad tým rozmýšľam, vlastne všetky miesta nášho bytu mám rada. Rada pracujem aj za písacím stolom v pracovni, milujem našu vaňu, posteľ i komoru. :)

Máš nejaké vysnívané miesto na život a na bývanie?

- Nikdy som nemala vysnívané miesto na bývanie. Som šťastná tam, kde som. Vďaka mojej práci som často mimo domu, nocujem v hoteloch či penziónoch, čo je pre mňa príjemná zmena. Ale vždy sa teším domov. Doma je doma.

Preferuješ bývanie v meste alebo na vidieku?

- Neviem, či by som dokázala žiť nastálo na vidieku. Som mestský človek, tu som sa narodila i vyrastala. Ale od mojich šiestich rokov sme pravidelne chodievali na našu chalupu na myjavských kopaniciach, takže dedinský život mám rada a prázdniny na chalupe boli vždy perfektné. Chodievame tam doteraz veľmi často, pobyt v prírode je nenahraditeľný. Hlavne v lete je tam krásne, sme celý deň vonku na čerstvom vzduchu, chodíme sa kúpať na jazero, kosíme trávu, zbierame ovocie. Možno práve preto, že máme túto chalupu, netúžim po dome a som spokojná s našim bytom. Jediné, čo mi v Bratislave chýba, je terasa, ale aspoň máme príjemný balkónik. 

Máš nejaké miesto, kedy s radosťou opustíš svoje bývanie a vyberieš sa tam napríklad relaxovať?

- Veľmi rada cestujem, takže tých miest, kam rada chodím, je naozaj  veľa. Či už je to Taliansko s množstvom historických pamiatok a skvelou gastronómiou, milovaný Paríž i New York. Je množstvo krajín, kam by som sa ešte chcela vybrať. Ale veľmi rada spoznávam naše krásne Slovensko, na ktoré môžeme byť naozaj hrdí. Máme hrady, zámky, historické pamiatky, prírodné krásy. A nesmierne rada navštevujem Prahu, nádherné mesto, kde sa cítim, ako doma.  

Aký je Tvoj vzťah k peniazom a sporeniu? 

- Peniaze sú, samozrejme, v živote dôležité. Ale nie najdôležitejšie. Dávajú nám slobodu, možnosť cestovať, vzdelávať sa, plniť si sny, ale takisto aj pomáhať druhým. Ale netreba ich preceňovať. Lebo ako sa hovorí, najlepšie veci sú zadarmo: slnko, pohyb, smiech, spánok,  priatelia, láska. Na druhej strane treba myslieť na budúcnosť a ak sa dá, mať určitú finančnú rezervu. Sporenie je dôležité. 

Poznáme Ťa ako moderátorku, herečku ale aj spisovateľku. Aj naši čitatelia určite zachytili, že si autorkou knihy receptov Moje sladké radosti a tiež Napečme si šťastie. Máš nejaký dobrý recept, ktorý by si chcela našim čitateľom odporučiť?

- Pečiem naozaj rada a často. Je to skvelý relax. A urobíte radosť sebe aj svojim blízkym. Na jeseň som často piekla jablkové pité, recept mám ešte od mojej starej mamy. Tento rok bolo veľa jabĺčok, tak možno nejaký jablkový recept padne vhod i vám.

Katkine jablkovo-makové mafiny

Potrebujeme: 2 banány, 6 jabĺk, 1 jablko na ozdobenie, 2 hrnčeky maku, 3 žĺtka, 3 bielka, štipku mletej škorice

Postup: Rúru predhrejeme na 180°C. Banány roztlačíme. Neošúpané jablká nastrúhame. Ovocie zmiešame, pridáme mak a žĺtka. Z bielkov vyšľaháme sneh a vmiešame do zmesi. Naplníme ňou formičky na mafiny, posypeme škoricou a ozdobíme tenkými plátkami jablka. Pečieme 25 - 30 minút.

Katkina gaštanová torta

Potrebujeme: 500 g rozmrazeného gaštanového pyré, 250 g zmäknutého masla, 1 lyžičku vanilkového extraktu, 1 lyžicu rumu, 6 vajec, 250 g čokolády na varenie, 4 lyžice kryštálového cukru

Na polevu:
150 g čokolády na varenie

Na ozdobenie:
ovocie podľa sezóny, nastrúhané gaštanové pyré, šľahačka

Postup:  Formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Medzitým v mise vymiešame gaštanové pyré so zmäknutým maslom, pridáme vanilkový extrakt, žĺtky a rum. Nakoniec vmiešame vychladnutú roztopenú čokoládu. V ďalšej mise dotuha vyšľaháme bielky s cukrom. Zmes opatrne po lyžiciach vmiešame do gaštanovej masy. Cesto vylejeme do formy a pečieme asi 45 minút. Keď torta vychladne, polejeme ju čokoládou, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli. Ozdobíme ovocím a nahrubo nastrúhaným gaštanovým pyré.

  • 04.12.2020
  • Text: Miroslava Hýbl
  • Foto: Milan Krupčík, RTVS