Robo Papp vs. koronakríza

Speváka Roba Pappa asi nemusíme nikomu špeciálne predstavovať. Vedeli ste však, že je nielen skvelý muzikant, ale aj výnimočne dobrý kuchár? Tento svoj talent zúročil zvlášť počas epidémie koronavírusu, kedy ochotne zachránil hladné žalúdky mnohých susedov.

Robo, patríš medzi umelcov, ktorým počas epidémie padli kšefty a koncerty. Ako si sa vyrovnal s touto situáciou?

Priznám sa, že tak ako asi každý iný človek, ani ja som niečo takéto nečakal. Ani vo sne. Naše koncerty a vystúpenia sa zrušili ešte predtým, ako začal štát pristupovať k všeobecným opatreniam, preto sme pocítili dopad korony na vlastnej koži ako prví. Hneď potom prišlo nariadenie zavrieť aj našu kaviareň, takže patríme medzi tisíce ľudí, ktorých sa tento problém dotkol.

Čo a pre koho najradšej varíš?
 

Varím všetko od úplnej klasiky, ako je napríklad segedín, až po exotické jedlá. Okrem pečenia koláčov, ale aj to možno príde. :) A najviac ma baví variť pre moju partnerku Veroniku. Je totiž veľký gurmán, má "pochodené" aj Michelinské reštaurácie a nič mi v kuchyni neodpustí.

Na čo kladieš dôraz pri varení? Vyberáš si extra zdravé potraviny alebo varíš z toho, čo je práve po ruke?

Najlepšie viem uvariť, keď improvizujem a myslím si, že doma nič nemám. Otvorím chladničku a vymýšľam. Z toho vždy vyjde najlepšie jedlo. Dôraz ale kladiem na kvalitu potravín. Vajcia kupujem výhradne len od overených farmárov, nikdy nie klietkový alebo podstielkový chov. Mäso pokiaľ je to možné, radšej kúpim kvalitné, domáce a nemusí byť každý deň. Samozrejme, nie vždy sa to dá. Doma ale jeme všetko, len s mierou. Viac zeleniny ako múky, čo pre Slovákov nie je bežné.

 Čo je najdôležitejšie pri varení? Ako sa môže stať z človeka dobrý kuchár?

Podľa mňa fakt dobrým kuchárom sa môže stať iba človek, ktorého to naozaj baví a je pre to zapálený. Zažil som veeeľa vyučených kuchárov, ktorí pracujú v reštauráciách a nevedia uvariť ani základné jedlá. A naopak mnoho kamarátov varí famózne a nemajú na to ani školu, ani prax. Treba ale povedať, že my, amatérski nadšenci, sa nemôžeme porovnávať so šéfkuchármi, ktorí varia každý deň. Variť doma a variť v reštaurácii je asi taký rozdiel ako vedieť bicyklovať a vedieť šoférovať bager.

Vrátiš sa ešte k muzike alebo už zvažuješ aj iné smerovanie svojej kariéry?

Od hudby som nikdy neodbočil ani neodišiel, ani tak neplánujem urobiť. Mám to šťastie, že ma hudba živí od tretieho ročníka na strednej škole, čo je už 21 rokov a bez hudby si život neviem predstaviť. To ale neznamená, že sa popri tom nebudem realizovať aj inde. Zatiaľ je to kaviareň a varenie, v budúcnosti možno budem robiť niečo úplne iné. Keďže mám vyštudovanú chémiu, som zástanca toho, že človek môže robiť všetko, čo ho baví a nemusí to mať vyštudované. Za svoj život môže každý vyskúšať aj sto povolaní. Nikde nie je napísané, že z vyštudovaného lekára sa nemôže stať úspešný herec alebo maliar - a z vyučeného zámočníka úspešný podnikateľ v oblasti gastronómie.

Varíme s Robom

Tortilla s kačacím mäsom a mandarínkovým dressingom

Potrebujeme: kačacie prsia, tortillu, biely jogurt, šťava z mandaríniek, orechový likér, kešu orechy, čili papričku, rukolu, fenikel, šalotku, repkový olej, kari korenie, škoricu 

Postup: Kožu na kačacích prsiach narežeme na pásiky a prsia pár hodín marinujeme v zmesi repkového oleja, kari korenia a štipky škorice. Prsia pečieme najprv v rúre 12 minút na 180 stupňov, potom na panvici prudko z oboch strán opečieme. Do výpeku pridáme mandarínkovú šťavu, kôru, orechový likér a čili papričku a varíme, kým sa nám šťava nezredukuje na hustý sladký sirup. Mandarínkovú redukciu a nasekané kešu orechy zmiešame s bielym jogurtom, pridáme pár kvapiek orechového likéra. Tortillu potrieme jogurtom a naukladáme na ňu mäso, rukolu, nakrájaný fenikel, šalotku a zabalíme. Dobrú chuť!

Teľací stroganov

Potrebujeme: teľacie mäso, šampiňóny, kyslú smotanu, biely jogurt, smotanu na varenie, uhorky v sladkokyslom náleve, kapary, červenú cibuľu, soľ, korenie, mletú červenú papriku, dijonskú horčicu, kečup, bravčovú masť

Postup: Teľacie mäso pokrájame na menšie kocky alebo slíže a marinujeme v horčici 12 hodín. Na masti osmažíme cibuľu a pridáme mäso. Keď sa z každej strany "zatiahne", pridáme šampiňóny, štipku červenej papriky a opäť zľahka orestujeme. Pridáme kapary, nadrobno nakrájané uhorky, dijonskú horčicu a kečup (1:1). Zalejeme zmesou kyslej a sladkej smotany a jogurtu (sladkej smotany dáme oveľa menej ako kyslej, aby sme dostali redšiu zmes a aby sa nám neurobili hrčky). Prikryté varíme na malom plameni, kým mäso nezmäkne. Ak máte pocit, že je zmes príliš hustá, môžete priliať trochu mäsového vývaru. Keď je mäso mäkké, dochutíme soľou a korením. Ak je jedlo príliš riedke, stačí ho chvíľu redukovať (variť odkryté). Netreba nič zahusťovať. Dobrú chuť!

  • 28.05.2020
  • Text: Miroslava Hýbl
  • Foto: Roman Reissmuller, Dušan Křístek, archív Robo Papp