Ako si vyrobiť domáce hrozienka

Koncom leta dozrieva voňavé hrozno. Mnohí sa tešia na jeho konzumáciu, vinári na ďalšie spracovanie. Skúšali ste si ho už ale na zimu vysušiť?

Na sušenie vyberáme iba dozreté, zdravé plody. Ideálne je hrozno bez semienok, ale môžeme použiť akúkoľvek odrodu, ak nám semienka neprekážajú. Existuje viacero spôsobov, ako hrozno vysušiť. Medzi najstaršie patrí sušenie na slnku. Bobule hrozna rozložíme na sitá a prekryjeme tenkou gázou kvôli ochrane pred hmyzom. Môžeme ho sušiť zavesené v teplej a dobre vetranej miestnosti – napr. na povale. Oba spôsoby sú relatívne pomalé a mali by sme pri nich zvážiť aj možnú prašnosť, či iné prípadné znečistenie hrozna počas sušenia. Hygienickejšie je sušenie hrozna v sušičke na ovocie, prípadne v rúre na pečenie.

Správna teplota

Väčšinou sušíme pri teplote 40 - 45 °C, max. 50 °C. Pri vyšších teplotách sa môže hrozno začať piecť. V takomto prípade počítajte s dobou sušenia od 10 až do 20 hodín. Pri sušení v rúre rozložíme bobule hrozna na plech, vystlaný papierom na pečenie. Správne vysušené bobule sú menšie, s elastickou šupkou. Po rozkrojení je dužina mäkká, ale šťava z nej nevyteká.

Uskladnenie

 Aby sme si mohli na sušených hrozienkach domácej výroby pochutnávať nielen na jeseň ale napríklad aj v zime, rozhodne nesmieme zabudnúť na ich vhodné uskladnenie. Ideálne je siahnuť napríklad po nepriehľadných nádobách s dobre tesniacim uzáverom. Uchováme tak cenné vitamíny, farbivá a aromatické látky, ktoré sú zvyčajne citlivé na svetlo. Dobre usušené hrozienka skladujeme na vhodnom suchom a chladnom mieste, aby sme predišli ich kontaminácii plesňami, vlhkosťou, či hmyzom.

 

  • 09.09.2020
  • Text: Jaroslava Bašistová
  • Foto: Jaroslava Bašistová, pixabay